torsdag 29 mars 2007

Boktipset!



Så dök den upp till slut, RollerGirl - Totally true Tales From The Track av Melissa "Melicious" Joulman. Boken som alla med intresse i den nya vågen av Rollerderby bör läsa. I boken beskriver Melicious sin första tid i Rollerderby, hur det började med Bad Girl Good Woman Productions för henne. Hon berättar även hur det startade för andra, som Ivanna S. Pankin och Kim Sin, i deras ligor. När hon berättar om hur det gick till så passar hon samtidigt på att ge tips om hur man kan gå till väga för att starta en egen liga, vad man bör tänka på om man vill börja köra osv. Det är med andra ord en utmärkt bok för den som är ny inför sporten, det enda som inte beskrivs ingående är reglerna, men jag tror att författaren kallt räknar med att läsaren redan kan dem.

Det som drar ner boken är dels att språket inte är fullt så medryckande, vilket är synd med tanke på vilket ämne som behandlas. Det andra minuset är att Melicious är en av de tjejer i TXRG som vägrar begrava stridsyxan gentemot TXRD och som jag förstått det är hennes beskrivning av splittringen minst sagt vinlkad, vilket märks på språk och framställning. Hon är fortfarande väldigt bitter, vilket är synd då det hade varit bra med en mer helöteckande historieskrivning över splittringen. Om man vill veta vad som egentligen hände så får man vänta på att få tag på en kopia av filmen Hell On Wheels istället. Den ska enligt uppgift framställa splittringen betydligt mer balanserat.

Hon har medveten valt en layout med känsla av DIY och subkultur. Hon kompletterar med spelarpresentationer och små inslag av kuriosa. Humorn är genomgående när det gäller dessa upplättande inslag.

Men trots invändningarna är boken helt klart läsvärd för en Rollerderbyentusiast, och den kanske även kan få någon som är helt ny inför sporten att inse delar av de poänger som kan förmedlas på annat sätt än med en regelrätt match.

Inga kommentarer: