söndag 11 mars 2007

Vad handlar det egentligen om?

Vad är då RollerDerby och vad går det ut på? Det är inte fullt så krångligt som det först kan verka. Det hela handlar om att åka förbi sina motståndare, och det får man poäng för. Givetvis finns det lite regler för hur det här går till och eftersom det är amerikanare som fått amerikansk fotboll med modersmjölken som har hittat på det hela, så är det inte ens vem som helst som kan ta poäng.

Rollerderby spelas på en rundbana. Varje lag ställer upp fem spelare. Fyra från varje lag i en klump, och en från varje lag en liten bit längre bak. Domaren blåser igång spelet och spelarna i klumpen sätter fart. Den första spelaren i varje lag, som kallas Pivot, håller tempot. De övriga i klumpen kallas Blockers. Några sekunder senare blåser domaren i visslan två gånger och de två kvarvarande spelarna sätter fart, de kallas Jammers. Nu ska de två Jammers(mycket irriterande att blanda engelska och svenska på det här sättet) passera klumpen en gång. Den Jammer som gör det först blir Lead Jammer, vilket är bra.
Nu ska de göra om konststycket en gång till, passera genom klumpen alltså. Den här gången får de en poäng för varje motståndare de passerar. När som helst får den Jammer som blivit Lead Jammer blåsa av spelet genom att sätta händerna på höfterna(på engelska heter det "to call the jam"), något man gärna gör när man själv tagit poäng och motståndaren ännu inte hunnit få lika många. I extrema fall försöker en Jammer passera klumpen två gånger för att ta dubbla poäng. Det är tuffare än att ta enhandslyra i brännboll. Varje spel(eller Jam som de säger på andra sidan pölen) varar i max en minut. Men för det mesta blåser antingen Lead Jammern eller domaren av innan minuten är slut.

Låter det inte så svårt? Man ska ju bara åka ikapp dem. Men se så enkelt ska vi inte ha det. För vår glada klump gör ju givetvis allt för att motståndarens Jammer inte ska kunna passera och för att ens egen mer eller mindre ska passera som en het kniv genom smör. Det får göras relativt våldsamt och häri ligger en hel del av tjusningen i sporten, och kopplingen till amerikansk fotboll. I alla varianter är höft och kroppstacklingar tillåtna. Vissa ligor tillåter även armbågstacklingar melan höft och axel.

En match består av ett bestämt antal spel(Jams). Det varierar lite hur många beroende på liga. Austins TXRD Lonestar Rollergirls kör exempelvis med åtta minuters effektiv speltid varje period och fyra perioder.

Givetvis finns det ett gäng regler till. Men för att begripa sporten, räcker det gott att börja så här.

De regler Womens Flat Track Derby Association använder förklaras av Gem City Rollergirls så här:

Inga kommentarer: