söndag 11 mars 2007

Vad är nu detta för tokigheter

Välkomna till vad vi tror är den första svenskspråkiga bloggen om den eminenta sporten RollerDerby. Tanken är att vi här ska presentera den här sporten för folk på den här sidan pölen(dvs. Atlanten), mer specifikt skandinavien och sverige.

Rollerderby är en nyväckt sport med äldre anor. Det är den enda sporten, förutom basket, som helt och hållet är uppfunnen i usa. Den dog i princip ut i början av 70-talet, men trots försök fick ingen liv i den innan ett gäng tjejer ur Austins subkulturella sväng 2001 tyckte det var en strålande idé att börja spela mot varandra. Tidigare hade Rollerderby varit en sport med mixade lag, men i Austin bestämde man sig för att bara köra med tjejer, och det blev en succé. Nu sju år senare har det växt till nära 200 ligor i nordamerika och några få även i europa, centralamerika och nya zeeland.

Sporten spelas på rullskridskor. Den gamla hederliga sorten där hjulen sitter i par och inte inlines eller andra nymodigheter. Det är, skulle man kunna säga, en kombination av att åka i kapp och amerikansk fotboll. Vi kommer förklara mer ingående i en kommande post.

Men tanken är inte bara att vi ska sitta och posta en massa inlägg på en blog. Vi vill givetvis se en liga även här hemma, så vi kommer också att succesivt berätta hur det går i ansträngningarna att skapa en liga även här. De posterna komer vi dessutom skriva på engelska i och med att majoriteten av rollerderbyvärlden är engelsktalande.

Inga kommentarer: